12 tegn på at det er på tide å bytte jobb

05/09/2020

Har du vært lenge på arbeidsplassen, kan det være vanskelig å bryte opp og søke nye utfordringer. Kanskje har du goder du er lite lysten på å gi slipp på? 

Du tilbringer mye tid på jobben, jobber knallhardt og du fortjener å ha det bra. Hvordan står det til med arbeidsgleden? En arbeidsplass hvor det er fravær av glede, kjennetegnes gjerne av at det er mye frykt. Det kan være en uberegnelig ledelse, overvåking, høyt arbeidspress eller kolleger med spisse albuer, som gjør at du ikke trives lenger. Hvor lenge kan du ha en jobb som går utover privatlivet og kanskje etter hvert helsen din? Er det verdt det? Det er spørsmål du må stille deg. Et selskap kan ha fine verdier utad, men det sier ikke så mye om hvordan det er å jobbe der. 

Her er noen punkter som du kanskje nikker anerkjennende til og som får deg til å reflektere over din egen situasjon og hvorvidt det er på tide å se deg om etter noe nytt. Valget er ditt!

1. Du får «drittjobbene» eller ingen utfordringer 

Du mangler utfordringer og får ikke brukt kunnskapen din. Du får bare kjedelige, repetitive oppgaver og slutter å vokse. Ikke kast bort tid i en jobb hvor du har sluttet å lære, dersom det er viktig for deg.

2. Du har valgt feil yrke

Du er i feil yrke, dette er ikke deg, du brenner for noe annet. Du vil til slutt bli veldig ulykkelig, om du ikke gjør noe med det.

3. Du mangler anerkjennelse

Du får ikke anerkjennelse for arbeidet du gjør. De fleste mennesker har behov for anerkjennelse og tilbakemelding på jobben de gjør. Svikter lederen her, kan det føre til demotivasjon og redusert innsats.

4. Du settes i bås

Du blir satt i bås, fordi du har vært på samme arbeidsplass lenge. Mennesker utvikler seg i løpet av livet, dette gjelder også i arbeidslivet. Det er umulig å komme vekk fra merkelappen som er satt på deg og det skaper begrensninger for dine videre muligheter i selskapet.

5. Ekskludering

Du blir ekskludert fra møter og får ikke den informasjonen du trenger, for å gjøre en god jobb.

6 Arbeidsmiljø og kultur

Arbeidsmiljøet og kulturen er giftig på en eller annen måte. I noen virksomheter finnes det en fryktkultur hvor ingen tør å si ifra, i frykt for represalier. Kultur er noe av det vanskeligste å endre. Ikke tro at det snart vil snu og noen vil ta tak i problemet. Dette tar lang tid og vil kanskje aldri bli bedre. 

7. Jobben tar nattesøvnen

Du sliter med å sove på grunn av jobben. Det går ut over jobben og privatlivet ditt.

8. Sjefen liker deg ikke

Du klikker ikke med sjefen, sjefen liker deg ikke eller du takler ikke lederstilen. Relasjoner på jobben er ofte avgjørende for jobbglede og produktiviteten din. Spesielt viktig er det å ha en god relasjon til lederen, fordi din suksess både økonomisk og profesjonelt er avhengig av støtte fra lederen. Dette kan også gjøre at du ikke får de samme muligheter som andre og blir urettferdig behandlet. I verste fall kan det koste det jobben. Sjefen vil nok aldri innrømme at han/hun ikke liker deg og heller hevde at du ikke gjorde en god nok jobb. 

9. Sjefen detaljstyrer

Sjefen din er en fullblods micromanager, som detaljstyrer og må ha kontroll på microplan. Kontroll signaliserer mistillit. Sjefen stoler ikke på teamet og bestemmer hvordan alle skal gjøre jobben. Du bruker uforholdsmessig mye tid på å rapportere til sjefen eller se deg over ryggen. Du tvinges til å gjøre jobben på en måte som gjør det vanskeligere å gjøre en god jobb. En smart leder delegerer og lar deg bruke dine sterke sider.

10. Du har ingen frihet

Du føler deg fanget i ett system, hvor du ikke har noen påvirkningskraft eller autonomi. Du får ikke mulighet til å velge hvordan arbeidet utføres og i hvilket tempo. Du jobber med en stoppeklokke og sjefen er bare interessert i bunnlinjen. Hva som fungerer for deg, er ingen interessert i å høre.

11. Mobbing og konflikter

Du orker ikke se mer på mobbing, trakassering eller urettferdig behandling av kolleger. Du er redd du blir neste mann som får gjennomgå.

12. Personal/HR avdelingen er for sjefene

I noen bedrifter er personal avdelingen en del av ledelsen og jobber/støtter lederne mer enn de på gulvet. Her må du være forsiktig, undersøk gjerne med kolleger med litt fartstid, hvordan ting fungerer. I større bedrifter kan det interne jobb markedet være en mulighet, men det fungere ikke alltid like bra. Ledere har stor makt og vil kunne sette en stopper for intern mobilitet. Å tviholde på medarbeidere, enten det er for å forhindre for stor turnover eller av andre hensikter, har ikke noe positivt for seg. Det gir dårlig signal til ansatte om at det ikke finnes utviklings og karriere muligheter i bedriften.