Det beste med våren

02.02.2021

Det beste med våren er at man kan starte helt på ny! Det er ett uskrevet blad og man vet aldri hva som skjer. I år er det kanskje på tide å friske litt opp i hagen? Her er noen tips til vår forberedelser.

1. Rydd i hagen

Når den verste frosten har gitt seg, kan du rydde hagen for grener og visne planter. Husk at løv og granbar er god isolasjon for plantene, så ikke start for tidlig.

Har du trær som skal felles er det ypperlig å gjøre det på nyåret, men husk at det er risikofylt og krever kunnskap om tre felling. Bruk verneutstyr!

2. Så inne eller i drivhus

Vil prøve deg på sorter som paprika, chilli, purre eller hvitløk kan du starte allerede nå.

Dersom du er mer på blomster, er blodbeger en flott plante som krever tidlig start. Blodbeger har burgunder/lilla blomster og er flotte i ampler eller på en levegg. Den trenger lang tid og kan gjerne sås i desember. Blodbeger blomstrer helt til frosten kommer.

Blodbeger
Blodbeger

3. Beskjæring av frukttrær

Det neste du kan gjøre er beskjæring av frukt og bærbusker. Noen mener at epletrær kan beskjæres i tre omganger.

  • I januar beskjærer man store grener som skal byttes ut og litt i toppen. For å unngå sopp bør man beskjære på vinteren når det er snø og kaldt.
  • På våren kuttes det litt inn på endeskudd og sidegrener.
  • Når det nærmer seg blomstring vil du lettere se hvilke skudd som kommer med blomster og avgjøre hvilke skudd som kan tas. En god regel er å beskjære før blomsterknoppene begynner å strekke seg.

Følsomme typer som kirsebær og plomme kan beskjæres i perioden juli, august og september. 

4. Plan for sesongen

Du trenger ikke ha en plan, men skal du flytte planter kan det være lurt å gjøre det før veksten kommer i gang. Det er så lett å la seg rive med når du kommer inn i ett hagesenter og kjøpe planter på måfå. Ingenting er vel egentlig feil, men det kan bli dyrt å velge planter som ikke trives i den jorda eller klima sonen du har.

I Norge har vi klimasoner (en rettesnor) som går fra H1, som er den mildeste soner og H8 som er den mest hardføre sonen. Lokale forhold vil selvfølgelig spille inn og har du en lun tomt eller krok i hagen er det bare å prøve seg frem. 

Det beste med våren er at man kan starte helt på ny!

Det er ett uskrevet blad og man vet aldri hva som hender.